Zachte witte broodjes van Levine

16 Nov

Weer een heerlijk brood recept van Levine; Zachte witte broodjes. Je kan natuurlijk kiezen voor een gewoon rond bolletje, maar het knopen van deze broodjes is ook erg leuk om te doen. Bij de beschrijving hieronder zit een link naar de site van Levine voor uitleg van knopen van de broodjes.

Ingrediënten:

 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 10 gram suiker
 • 140 gram water, lauwwarm
 • 115 gram karnemelk, lauwwarm
 • 30 gram zachte ongezouten roomboter
 • 1 ei (50 ml)
 • 9 gram zout

Werkwijze deeg maken in een standmixer/KitchenAid/Kenwood:

Doe alle ingrediënten – behalve het zout – in de kom. Roer met een houten lepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg het zout na 5 minuten toe.

Werkwijze deeg maken in een broodbakmachine:

Doe alle ingredienten in de bak van de bbm. Kneed 10 – 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude karnemelk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Werkwijze deeg met de hand kneden:

Doe alle ingrediënten – behalve het zout – in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in 15 – 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.

1e rijs:

Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen:

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 – 14 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op. Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. (Ik verdeel de broodjes over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar). NB: je kunt van dit deeg ook heel goed knoopbroodjes maken. Zie voor uitleg over het knopen van diverse vormen hier.

2e rijs:

Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC.

Bakken:

Bak de broodjes in ± 17 minuten gaar en bruin. Laat op een rooster afkoelen. Deze broodjes kunnen prima ingevroren worden.

Bron: Uit de keuken van Levine.

Advertenties

6 Reacties to “Zachte witte broodjes van Levine”

 1. carolinebrouwer november 16, 2012 bij 4:13 pm #

  Heerlijk zijn ze! En leuk om te maken. Eet smakelijk voor vanavond.

 2. kookgekwilma november 16, 2012 bij 4:15 pm #

  Ze zijn zeker lekker! Vandaar dat ik de voor de tweede keer deze week heb gebakken! 😉 Dank je, jij ook!!

 3. Nell Nijssen november 16, 2012 bij 7:17 pm #

  Er is niets fijner dan zo’n zacht, lief, wit bolletje. Met roomboter en oude kaas. Of zelfgemaakte frambozenjam. Het is (te) lang geleden dat er hier in huis gebakken werd.

 4. kookgekwilma november 16, 2012 bij 7:20 pm #

  Heerlijk!!! 🙂

 5. charisse december 6, 2012 bij 9:56 am #

  ze staan te rijzen! het ruikt al heeeeeerlijk

 6. kookgekwilma december 6, 2012 bij 3:51 pm #

  En, zijn ze lekker??? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: