Rozijnen-krentenbollen

17 Okt

Toen ik vorige week weer rozijnenbollen had gebakken, kreeg ik de vraag van Caroline of ik het recept met “sponge” had gebruikt. Ik wist niet wat ze bedoelde, dus ging kijken op de site van Levine en ja hoor, daar stond het recept van de rozijnen-krentenbollen. Volgens Caroline waren deze erg lekker, dus dat wilde ik zelf wel eens proeven en ze heeft gelijk, ze zijn heerlijk! Helaas zijn ze nog niet zo mooi van vorm, maar dat is een kwestie van oefenen vind ik.

Rozijnen-krentenbollen
12 stuks

Sponge

  • 37 gram tarwebloem
  • 190 gram lauwwarme melk
  • 9 gram suiker
  • 7 gram droge gist

Deeg

  • 360 gram tarwebloem
  • 57 gram zachte ongezouten boter
  • 37 gram ei
  • 57 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel kaneel
  • de sponge

Vulling

  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten

Sponge: los de gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Afgedekt 30 – 40 minuten laten staan. De sponge rijst dan tot 3 – 4 keer het oorspronkelijke volume.

Deeg: doe de tarwebloem in de kom van een standmixer, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem. Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Met de deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is. Op een hogere stand kneden tot een soepel deeg. Voeg als laatste de rozijnen en krenten toe. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de rozijnen en krenten goed door het deeg gemengd zijn. Uiteraard kan je dit deeg ook in de broodbakmachine maken. Kies dan òf voor het deegprogramma òf voor bijvoorbeeld de pizzastannd, laat 10 minuten kneden en volg de stappen hieronder.

1e rijs (totaal ongeveer 1 uur): doe het deeg over in een ingevette kom. Vouw het deeg na 30 minuten voorzichtig en laat verder rijzen tot dubbele volume.

Vormen: verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op bakplaat leggen. Afdekken met ingevet plastic folie.

2e rijs: ongeveer 1 uur laten rijzen op warme plaats. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 °C.

Bakken: bak de bolletjes in 10 – 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel. Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte boter.

Tips:
Je kunt de bollen ook in de oven laten rijzen. Zet dan een bord kokend water onderin de oven en de bakplaat erboven. De bollen hoeven nu niet afgedekt te worden. Als ze genoeg gerezen zijn de oven op de hoogste stand zetten (bollen blijven in de oven) en in ongeveer 15 – 17 minuten afbakken.

Je kunt deze bollen natuurlijk ook zonder kaneel maken. Verminder dan wel de hoeveelheid gist. Kaneel heeft de eigenschap de werking van gist te verminderen. Dit geldt overigens ook voor nootmuskaat, allspice en foelie. Gemberpoeder daarentegen heeft wel een goede invloed op gist.

Bron: Uit de keuken van Levine.

Advertenties

4 Reacties to “Rozijnen-krentenbollen”

  1. Nell Nijssen oktober 17, 2012 bij 6:49 pm #

    Dus “sponge” is eigenlijk een soort van voorgerezen rijsmiddel, begrijp ik nu?

  2. carlolinebrouwer oktober 17, 2012 bij 8:27 pm #

    En? Ik ben nu wel heel erg benieuwd welke je het lekkerst vindt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: