Sterbroodjes met honing en anijs.

10 Okt
Her en der zie je de eerste kerstartikelen alweer in de winkels verschijnen. Nog even en het jaar is weer voorbij. Voor het zover is hebben we nog de gezellige decembermaand voor de boeg. Ik denk dat de meeste kookliefhebbers al ruim van tevoren aan het bedenken zijn wat zij met de kerst op tafel gaan zetten. Het maakt niet uit of het om het ontbijt, de lunch/brunch of het diner gaat. Het gaat gewoon kriebelen. Zo moest ik van de week ineens denken aan deze (kerst)sterbroodjes van Levine. Ik had nog maar net de Kenwood in mijn bezit, toen dit recept vorig jaar december online kwam. Ik heb ze meerdere malen gemaakt, zelfs in januari nog. Vandaag vond ik het wel weer eens tijd. De foto uitleg van Levine is erg duidelijk, dus er kan maar weinig mis gaan. Ze kunnen ingevroren worden, dus ideaal om ze bijtijds voor de feestdagen te maken.
Sterbroodjes met honing en anijs (12 – 14 stuks)

Deeg:

  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • ¾ theelepel gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 groot ei (60 ml), los geklopt
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezouten roomboter

Garnering:

  • grove suiker (appelflapsuiker) of rietsuiker

Verder:

  • creditcard/(betaal)pasje, afgewassen voor gebruik

Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 12 – 14 gelijke stukjes.

Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen.

Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat. Zorg dat het deegstukje rond blijft.

Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en

strooi er suiker op.

Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van een creditcard/(betaal)pasje een insnijding, zorg er voor dat de zijkanten heel blijven.

Snijd het deeg nog 3 x op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat.


Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het binnenstebuiten.

De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje.

Leg de sterren met de suikerkant naar boven en een paar centimeter uit elkaar op een bakblik bekleed met een bakmatje of bakpapier (of verdeel ze over 2 bakblikken, bak de sterren direct na elkaar). Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: laat de sterren op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.

Bakken: bak de sterren in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Heerlijk met wat boter en jam!

Tip: de broodjes kunnen prima ingevroren worden.

Bron: Uit de keuken van Levine.

Advertenties

15 Reacties to “Sterbroodjes met honing en anijs.”

  1. carlolinebrouwer oktober 10, 2012 bij 2:02 pm #

    Wat zijn ze mooi gelukt! Ja, natuurlijk ga ik deze ook een keer maken!

    • kookgekwilma oktober 10, 2012 bij 2:04 pm #

      Dank je. Zijn nog niet allemaal even mooi, dus ik ga ze gewoon vaker bakken! 😉 Jij vindt ze vast erg lekker!!!

  2. Mannin oktober 10, 2012 bij 3:12 pm #

    Oh die zijn zo lekker! Een gegarandeerd succes voor de feestdagen, maar nu ik ze zie begin ik er nu ook al weer zin in te krijgen! Mmmm!

    • kookgekwilma oktober 10, 2012 bij 3:45 pm #

      Waarom wachten tot de feestdagen? Gewoon bakken en lekker genieten!! 😉

  3. Aranka oktober 10, 2012 bij 3:38 pm #

    Mooie foto´s bij het recept, dat maakt het een stuk duidleijker. En je broodjes zien er prachtig uit. Die site van levine is wel een ideale bron van recepten he? 😉

    • kookgekwilma oktober 10, 2012 bij 3:44 pm #

      Die foto’s zijn niet van mij hoor, behalve de eerste. Sinds ik bij Levine een workshop heb gevolgd bak ik veel van haar site. Het zijn gewoon goeie, duidelijke recepten. Ben officieel broodbak verslaafd! 😉

  4. Els oktober 10, 2012 bij 4:31 pm #

    Wat een leuke broodjes! En lekker, anijs… heerlijk. Ga ze zeker eens proberen!

  5. Levine oktober 10, 2012 bij 5:59 pm #

    Ik heb ze laatst ook alweer gebakken :-). Te lekker om alleen met kerst te maken. Je kunt er trouwens ook knoop en vlechtbroodjes van maken.

    • kookgekwilma oktober 10, 2012 bij 6:02 pm #

      Ze zijn weer heerlijk Levine. Bedankt voor de tip om er knoop of vlechtbroodjes van te maken. Ga ik de volgende keer doen! 🙂

  6. Simone oktober 12, 2012 bij 8:35 am #

    Hmmmm…. Daar had ik er ook wel eentje van willen hebben voor ontbijt nu. Lekker… Ga ze zelf een keer uitproberen!

  7. 'Es' (@EsFactory) oktober 13, 2012 bij 1:49 pm #

    Oh! Ja! Die heb ik ook wel eens gemaakt. En ondanks dat ik geen zoetekauw ben, vond ik ze lekker.
    Goed idee!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ideeën voor kerst: Lekkers uit de oven « kookgek wilma - december 15, 2012

    […] Midden: Sterbroodjes met honing en anijs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: