Crostata cioccolato e pere

22 Sep

Dit is alweer het derde recept wat ik heb gemaakt uit het Italiaanse tijdschrift Dolci Idee. Ik was bang dat het een zoete, machtige taart zou zijn, maar dat is niet zo. Het is een hele lekkere, luchtige taart die heel geschikt is als dessert in combinatie met een zoete dessertwijn. Maar bij de koffie of thee smaakt het natuurlijk ook goed!

Pasta frolla:

  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. boter
  • 100 gr. suiker
  • 1 ei
  • een snufje zout
  • geraspte schil van een citroen

Ingrediënten vulling:

  • 3 peren, even opgekookt
  • 500 ml melk
  • 100 gr pure chocolade, fijn gehakt
  • 50 gr bloem
  • 4 eidooiers
  • 60 gr suiker
  • 1 zakje vanille suiker

Bereiding van het deeg:

Doe de bloem, zout en de zachte boter (in stukjes) in een grote kom en meng het met een vork. Vervolgens het ei, de citroenschil en suiker toevoegen. Kneed hiervan een deegbal en laat deze een half uur onderin de koelkast rusten.

Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Kook ze een paar minuten in wat water tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de creme. Doe de melk in een pan en voeg de vanillesuiker en de chocolade toe. Roer het goed door elkaar met een houten lepel. Kook het mengsel totdat de chocolade volledig gesmolten is.

Klop in een andere kom de eidooiers en suiker tot een licht en schuimend room. Roer  de gezeefde bloem erdoor en voeg dit het bij het chocolademengsel. Roer het goed door elkaar op een matig vuur tot een gladde creme. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.

Rol de pasta frolla uit tot een ronde lap die iets groter is dan de bakvorm (24-26 cm). Beboter de bakvorm en bestuif met bloem. Bekleed de bakvorm met de deeglap en prik met een vork gaatjes in het deeg. Giet de chocoladecreme in de taartbodem en strijk het glad. Verdeel de peer over de creme en druk ze lichtjes aan.

Bak de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

In plaats van verse peren kan je ook peren uit blik gebruiken. Deze hoef je dan niet te koken.

Bron: Dolci Idee nr. 33 juli/aug 2012

Advertenties

4 Reacties to “Crostata cioccolato e pere”

  1. Jitske september 22, 2012 bij 2:17 pm #

    Ha Wilma,
    Ik ga ‘m zeker een keer proberen!
    Welke soort peren heb je gebruikt?
    Groetjes van Jitske

    • kookgekwilma september 22, 2012 bij 2:20 pm #

      Hoi Jitske,

      Ik heb handperen gebruikt. Conference of zoiets. Leuk dat je ‘m gaat maken! Succes!

      Gr. Wilma.

  2. Louie oktober 1, 2012 bij 10:46 am #

    Ziet er lekker uit !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: