Risotto met gegrilde paddenstoelen

11 Sep

Dit recept komt uit een boek van Jamie Oliver. Jamie staat altijd voor passie te koken. Diezelfde passie zie je ook terug in zijn kookboeken. Bij de ingrediënten van dit recept werkt Jamie niet met grammen voor bijvoorbeeld de paddenstoelen en kaas, maar het handen/handjes. Dat is dus even uitproberen. Bij Albert Heijn verkopen ze paddenstoelen melange en ik heb daarvan 1 bakje gebruikt. De porcini is in de supermarkt te koop. Wees niet te scheutig met zout, voeg het liever als laatste toe, want de bouillon maakt het ook al pittig. Het is een gerecht waar je bij moet blijven tijdens de bereiding, maar het is o zo lekker!!!!!

Voor 4 tot 6 personen:

  • 1 à 1,5 l kippenbouillon (ik had aan 1 l genoeg)
  • een handvol gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
  • 400 gr. risottorijst
  • 1,5 dl vermout of witte wijn
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • een paar handjes wilde paddenstoelen (probeer shiitakes, cantharellen, kastanjechampignons of oesterzwammen. Geen gewone champignons)
  • een paar takjes verse kervel, dragon of peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt.
  • het sap van een citroen
  • 2 handen vers geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om erbij te serveren

Warm de bouillon op en houd hem tegen de kook aan. Doe de stukken eekhoorntjesbrood in een kom en giet er niet meer bouillon bij dan nodig is om ze onder te zetten. Laat ze een paar minuten wellen tot ze zacht, vis ze uit de bouillon en hak ze in kleine stukjes. Bewaar de bouillon.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de uitjes en bleekselderij erin. Fruit ze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren, zet het vuur wat hoger en voeg de rijst toe. Roer even totdat de rijst glimt van de olie. Draai het vuur hoog en roer de vermout of wijn door de rijst. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Giet nu de weekbouillon van het eekhoorntjesbrood – zonder het gruis dat op de bodem van de kom kan liggen – het gehakte eekhoorntjesbrood zelf, een flinke snuf zout en de eerste soepopscheplepel van de bouillon door de rijst. Draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en schep er steeds een lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is.

Ga hiermee door tot de rijst zacht is maar nog wel een beet heeft. Dit zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Ze intussen een droge grillpan op het vuur en gril de verse paddenstoelen tot ze zacht zijn. Doe ze samen met de gehakte kruiden, een snufje zout en het citroensap in een kom. Hussel alles goed met je handen door elkaar.

Haal de risotto van het vuur en breng hem voorzichtig op smaak. Roer de boter en de Parmezaanse kaas erdoor. Risotto moet een romige, min of meer vloeibare substantie hebben, dus als het nodig is, moet je er nog wat extra bouillon door roeren. Leg de deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten tot rust komen.

Proef de risotto en roer er desnoods nog wat zout en peper of Parmezaanse kaas door. Serveer een flinke schep risotto op de borden, leg er een paar gebakken paddenstoelen op en strooi er tenslotte nog wat geraspte Parmezaanse kaas over.

Bron: Thuis bij Jamie van Jamie Oliver.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: