Bresaola con rucola

10 Sep

Bresaola is een aan de lucht gedroogd rundvlees dat in het Noord-Italiaanse Valtellina wordt geproduceerd van mooie stukken vlees. Deze worden gepekeld met een beetje zout en specerijen als peper, kaneel, nootmuskaat, knoflook, laurier en jeneverbessen. Vervolgens worden ze opgehangen om te rijpen en te drogen aan de koele, droge lucht. Dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden blijft het vlees ook na het drogen soepel en sappig. Het vlees is donkerrood van kleur en mild van smaak. In 1998 werd een consortium gesticht tot het behoud van het product bresaola della Valtellina, ter bescherming van het traditionele productieproces en de handel. Bresaola wordt in flinterdunne plakjes gesneden en meestal als voorgerecht geserveerd op zichzelf of als een soort van carpaccio met olijfolie en peper. Ik heb de bresaola van het merk Fiorucci gekocht bij Albert Heijn (pakje à 80 gr.).

Voor een schaal zoals op de foto:

  • 1 pakje bresaola van Fiorucci à 80 gr.
  • rucola
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • partjes citroen

Verwijder lelijk blad en harde steeltjes van de rucola en snijd hem in dunne reepjes. Schik de plakjes bresaola op een schaal. Sprenkel er olijfolie over, waarbij je de schaal draait, zodat het vlees gelijkmatig met de olie bedekt wordt. Maal wat peper boven de bresaola en strooi de reepjes rucola erover. Garneer met partjes citroen.

Bron: Italië, Cultuur en Keuken.

Advertenties

2 Reacties to “Bresaola con rucola”

  1. Sara van den Oever november 23, 2014 bij 4:46 pm #

    Ook goed om te weten: het is rundvlees! Goede vervanging voor ham voor mensen die geen varkensvlees eten

    • kookgekwilma november 23, 2014 bij 5:16 pm #

      Zeker weten!!! Zo is er voor iedereen wel iets wat hij/zij wel of niet mag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: