Bagels

4 Sep

Vandaag kwam er een vriendin lunchen, dus wilde ik wel iets lekkers op tafel zetten. Het was alweer een tijdje geleden dat ik bagels had gemaakt. Het recept dat ik voorheen gebruikte was best goed, maar ik vond de bagels altijd wat klein. In de Broodbijbel stond ook een recept van bagels. Ik weet dat Els van Eetlust ook vaak uit de Broodbijbel bakt, dus heb ik haar naar haar ervaringen met dit recept gevraagd. Zij vertelde dat de bagels wel lekker zijn, maar klein. Ik heb een dubbele portie deeg gemaakt en dat verdeelt in 16 balletjes. Het formaat van de bagels was nu wel naar mijn zin. De lunch was gezellig en geslaagd!

Voor 10 kleinere of 8 grotere bagels

  • 350 gr. tarwebloem
  • 7 gr. zout
  • 6 gr. droge gist
  • 1 tl gerstemoutstroop
  • 215 gr. water, lauwwarm

Voor het pocheren:

  • 2,5 l water
  • 1 el gerstemoutstroop

Voor de korst

  • 1 eiwit
  • 2 tl koud water
  • 2 el maan-, sesam- of karwijzaad

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Zeef de bloem in een grote kom, roer de gist erdoor en maak een kuiltje in het midden. Meng het gerstemoutstroop met het water, giet dit in het kuiltje en maak een deeg. Voeg het zout toe. Blijf kneden tot het een mooi glad en elastisch deeg is.

Doe het deeg in een ingevette kom, dek het af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plaats 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak 1 minuut door en verdeel het in acht of tien ballen. Dek ze met plasticfolie af en laat 5 minuten staan.

Maak elke bal plat en maak met je duim een gat in het midden. Vergroot het gat door er met je duim in rond te draaien. Leg de broodjes op een met bloem bestoven schaal gedurende 10-20 minuten en zet ze afgedekt op een warme plek tot ze beginnen te rijzen.

Verwarm intussen de oven voor 220 °C. Breng het water en gerstemoutstroop in een grote pan aan de kook en laat het sudderen. Leg de bagels met twee of drie tegelijk in het water en pocheer ze 1 minuut aan elke kant. (Ze zinken eerst en komen dan weer boven) Keer ze met een schuimspaan om. Laat ze uitlekken op een theedoek en herhaal deze werkwijze met de rest van de broodjes.

Verdeel de bagels met voldoende tussenruimte over de bakplaten. Voor de korst: klop het eiwit door het water, strijk dit mengsel over de bagels en bestrooi ze tot slot met maan-, sesam- of karwijzaad. Bak ze in 20-25 minuten goudbruin en laat ze op een rooster afkoelen.

Bron: de Broodbijbel.

Advertenties

8 Reacties to “Bagels”

  1. maaikyzicook september 4, 2012 bij 4:11 pm #

    Ze zien er écht heerlijk uit! 🙂

  2. caroline brouwer september 4, 2012 bij 6:35 pm #

    Ze zien er goed uit, Wilma.Denk je dat ik – als beginner – dit ook al kan maken?

  3. silvia september 4, 2012 bij 8:35 pm #

    Ze waren superlekker!!!!

  4. Leonie september 4, 2012 bij 10:08 pm #

    Bij mij loopt het water de mond uit, ga ze zeker snel eens maken!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: