Rozijnenbollen

17 Aug

Wij zijn hier in huis niet zo van het zoete, dus kom ik niet zo gauw op het idee om zoete broodjes te bakken. Totdat mijn dochters om krentenbollen vroegen voor hun dagje uit. Ik had ze natuurlijk zo kunnen kopen, maar zelf maken is veel leuker. Op de site van Levine vond ik een recept van krentenbollen en daar stond bij dat je de krenten ook kon vervangen door rozijnen. Rozijnen heb ik altijd in huis, dus het werden rozijnenbollen. Het recept is voor 10-15 stuks. Ik heb er 15 gemaakt, maar de volgende keer maak ik er 12, dan zijn ze net iets groter. Ik heb er een plakje pittige boeren kaas op gedaan en heb zitten smullen!

Rozijnenbollen

  • 300 gram rozijnen
  • 450 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 270 gram water, lauwwarm
  • 8 gram zout
  • ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken


Doe de rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.

Deeg maken in de KitchenAid/standmixer: doe alle ingrediënten, behalve het zout en de rozijnen, in de kom van de KitchenAid/standmixer. Meng met de platte klopper of een houten lepel door elkaar en kneed vervolgens met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden: kneed 10 – 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf het toevoegen van de rozijnen en de 1e rijs.

Rozijnen toevoegen:
Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de rozijnen over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de rozijnen erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de rozijnen mooi over het deeg verdeeld.


1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 – 15 gelijke stukjes.

Bol de stukjes deeg op en laat ze 5 – 10 minuten afgedekt liggen.

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier bekleedde bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat de rozijnenbollen tot bijna dubbel volume rijzen in ± 1 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.

Bakken:
Bak de rozijnenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen. Bak – als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld – de tweede bakplaat direct na de 1e. De rozijnenbollen kunnen goed ingevroren worden.

Bron: Uit de keuken van Levine.
Advertenties

4 Reacties to “Rozijnenbollen”

  1. Mannin Vering augustus 17, 2012 bij 2:00 pm #

    Altijd lekker om op voorraad te hebben deze bolletjes… Heb ze al erg vaak gemaakt. Ze hebben hier ook nooit de kans om erg lang te liggen!

  2. caroline brouwer augustus 17, 2012 bij 9:24 pm #

    Lekker hè, Wilma. Nooit meer uit de winkel!

    • kookgekwilma augustus 17, 2012 bij 9:26 pm #

      Nee, maar zo denk ik ook over gewoon brood. ’t Is dat ik niet genoeg ruimte in de vriezer heb, anders zouden wij alleen maar zelfgebakken brood eten! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: