Italiaanse appeltaart met amandel en zure room

12 Jul

Appeltaart is over het algemeen wel erg geliefd, maar voor 4 personen is zo’n taart toch al snel te veel. In het boek La Dolce Vita van Ursula Ferrigno vond ik het recept van deze Italiaanse Torta di mele. Aangezien het in een springvorm van 20 cm doorsnee wordt gebakken, is de taart niet zo groot, dus voor ons groot genoeg. Bij gebrek aan gemalen amandelen in de winkel, heb ik zelf de amandelen fijn gemaakt in de keukenmachine. Hier en daar zit er soms nog een grof stukje amandel in, maar dat geeft een beetje een “bite” aan de taart. De zure room zorgt voor een frisse smaak.

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:

  • 1 el rietsuiker
  • 115 gr. zachte boter
  • 115 gr. kristalsuiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 2 druppels vanille-essence
  • 115 gr. gemalen amandelen
  • 55 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml zure room
  • 175 gr. appels
  • slagoom, voor erbij

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde bakvorm van ca. 20 cm met bakpapier, vet hem in en bestrooi hem met rietsuiker.

Klop de boter en de suiker tot een licht en luchtig mengsel, meng de eidooiers en de vanille-essence erdoor. Voeg vervolgens de amandelen, de bloem en de zure room toe.

Klop de eiwitten tot stijve pieken en spatel met een metalen lepel door het roommengsel.

Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij ze in stukken en verdeel de stukken over de bodem van de vorm.

Schep het roommengsel over de appels en strijk het glad. Bak de taart 45 minuten tot 1 uur, tot hij goudbruin en stevig aanvoelt.

Serveer de taart warm of koud met slagroom.

Bron: La Dolce Vita van Ursula Ferrigno.

Advertenties

6 Reacties to “Italiaanse appeltaart met amandel en zure room”

  1. Caroline Brouwer juli 12, 2012 bij 12:47 pm #

    Hij was ontzettend lekker!

  2. Hennie juli 13, 2012 bij 2:03 pm #

    Dit ziet er heerlijk uit Wilma, ga ik zeker een keer maken.

    Groetjes Hennie.

  3. kookgekwilma juli 13, 2012 bij 2:10 pm #

    Dank je wel Hennie!

    Groetjes, Wilma.

  4. peetje juli 19, 2012 bij 7:00 am #

    Spreekt me erg aan maar…..
    Appels onderop?
    Serveer je deze taart dan omgekeerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: