Kaneelbroodjes van Levine

11 Jul

Vandaag kwam Caroline van Carolinesblog bij mij kaneelbroodjes bakken. Caroline is heel ervaren in taarten bakken, maar met brooddeeg had zij nog geen (goeie) ervaring. Aangezien ik regelmatig brood bak, wilde zij wel eens samen met mij de kaneelbroodjes van Levine bakken. Nadat we een cappuccino met taart hadden genuttigd, zijn we de keuken ingegaan. Het resultaat is op de foto’s hier en op het blog van Caroline te zien. Het was een gezellige dag en voor herhaling vatbaar Caroline.

Deeg:

  • 550 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 125 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 60 gram krenten
  • 60 gram rozijnen

Vulling:

  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 – 1½ eetlepel kaneel

Afwerking en glazuur:

  • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
  • poedersuiker
  • vanille extract

Verder:

  • 2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet
    (ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)

Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 – 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm. Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap. Rol het deeg vanaf een lange kant op, druk de naad aan de onderkant goed dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken. Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

2e rijs:
Laat afgedekt in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 – 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na het glazuren de rand.

Advertenties

8 Reacties to “Kaneelbroodjes van Levine”

  1. Maaikyz iCook (@MaaikyziCook) juli 11, 2012 bij 8:51 pm #

    Jeetje, wat een werk! Dat is wel net zo gezellig om met z’n 2’en te doen! 🙂 Maar ze zien er heerlijk uit! 🙂

    • kookgekwilma juli 11, 2012 bij 8:53 pm #

      Het is het werk waard hoor, ze zijn zo lekker. En met z’n tweetjes is het ook heel gezellig om te doen! 🙂

  2. Levine juli 11, 2012 bij 8:56 pm #

    Lekkerrrrrrr!

  3. Caroline Brouwer juli 11, 2012 bij 8:56 pm #

    Nogmaals bedankt Wilma, voor de gezelligheid, de heerlijke appeltaart, het zalige brood en natuurlijk de kaneelbroodjes. Ik ga ze binnen niet al te lange tijd alleen bakken, kijken of ze dan ook zo goed lukken!

    • kookgekwilma juli 11, 2012 bij 8:58 pm #

      Graag gedaan! Vond het ook heel leuk om te doen. En natuurlijk gaat het lukken. Heb je gezien dat de gesmolten boter op de broodjes moest voor het bakken? Hebben we beiden niet goed gelezen hahaha

      • Caroline Brouwer juli 11, 2012 bij 9:01 pm #

        Ja, ik zag het ook! Teveel gekletst tussendoor ;-))

  4. kookgekwilma juli 11, 2012 bij 9:03 pm #

    Maakt niet uit toch. Moet kunnen en ze zijn gewoon heel erg lekker! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: