Lasagne al forno alla Ferrarese

9 Jul

Deze lasagne heeft iets meer vulling dan de bekende Bolognese uitvoering. Er zit behalve wortel en ui ook bleekselderij en (Parma of Serrano) ham in. En niet alleen rundergehakt, maar ook wat varkensvlees (de worsten bestaan uit rund en varkensvlees) en dat geeft er weer net een iets andere smaak aan dan bij de lasagne Bolognese.

Ingrediënten:

  • 1 pak voorgekookte lasagne vellen (of verse pasta vellen)
  • 500 gr. rundergehakt
  • 50 gr. fijngemaakte rauwe ham (Parma of Serrano)
  • 1 verse worst (AH, varken/rund) max. 200 gr.
  • een paar eetlepels olijfolie
  • 1 wortel, kleingesneden
  • 1 ui, kleingesneden
  • 2 eetlepels bleekselderij, kleingesneden
  • 100-150 gr Parmezaanse kaas
  • 2 kleine bouillonblokjes
  • 500  gr. gezeefde tomaten
  • ½ glas witte wijn
  • bechamelsaus
  • zout en peper naar smaak.

Bereiding bechamelsaus:

Ingrediënten:

  • 50 gr. (room)boter
  • 50 gr. bloem
  • ½ liter melk
  • zout en nootmuskaat.

Boter smelten in een pan, bloem erbij, even bakken en goed roeren. Melk toevoegen (in kleine beetjes) en blijven roeren tot er een dikke saus ontstaat. Saus 2 minuten laten doorkoken. Op smaak brengen met zout en nootmuskaat.

Ragú bereiden:

Ui, wortel en bleekselderij bakken in olijfolie. Ham, gehakt en worst erbij en bakken op een hoog vuur. Witte wijn erbij en laten intrekken, zout en peper toevoegen. Gezeefde tomaten bij de vleessaus voegen. Bouillonblokjes en een beetje water toevoegen en op een laag vuur 40 minuten laten pruttelen.

Bechamelsaus bij de ragú voegen (een beetje bechamelsaus achterhouden voor de bovenste laag) en dit goed door elkaar roeren. Ovenschaal invetten met boter. Verdeel een beetje vleessaus over de bodem van de schaal leg hierop lasagnevellen, dan een laagje vleessaus en daarover de kaas. Herhaal dit tot de laatste laag vellen. De bovenste laag moet geheel bedekt zijn met vleessaus, daarna het achtergehouden bechamelsaus erover en wat kaas. Het geheel in een voorverwarmde oven bakken op 180 graden gedurende 30 minuten.

TIP 1: Maak dit gerecht een paar uur van tevoren klaar, zodat de lasagne vellen al kunnen voorgaren in de warme saus en de smaak kan intrekken. Tot gebruik afdekken met (alu)folie!

Tip 2: Aan het einde van de baktijd de oven uitzetten, de klep helemaal open doen, zodat er koele lucht bij kan, de oven weer sluiten en dan 5 minuten wachten. Bij het opdienen zal de lasagne dan niet uiteen zakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: