Zuppa Inglese

5 Jul

Dit (heerlijke) dessert heb ik een aantal jaren geleden gemaakt tijdens de Italiaanse kookcursus. Voor kleine kinderen is het misschien minder geschikt, aangezien er alcohol doorheen zit. Ik heb door de banketbakkersroom fijngesneden citroenschilletjes gedaan, die ik nog in de vriezer had liggen. Deze had ik gebruikt om Limoncello van te maken en zijn dus doordrenkt met alcohol en geven nog eens een extra lekkere smaak aan de banketbakkersroom. De Alchermes heb ik uit Italië meegenomen, maar zal bij een Italiaanse delicatessenzaak vast wel te koop zijn. Tijdens de kookcursus kregen wij de tip om eventueel bessenjenever te gebruiken ipv Alchermes.

Ingrediënten:

  • Banketbakkersroom
  • 250 gram lange vingers (circa 2 pakken)
  • Alchermes (of bessenjenever)
  • Rum of cognac.

Ingrediënten banketbakkersroom:

  • Vier eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Vanille of geraspte citroen (beetje)

Bereiding banketbakkersroom:

Meng in een schaal de eierdooiers en de suiker met de mixer tot het geheel wat wit is. Voeg de bloem, vanille of geraspte citroen toe en mix net zo lang tot er een romig geheel is ontstaan. Schenk de melk heel langzaam in het mengsel, onder constant roeren met een (houten) lepel. Zet het geheel op een laag vuur, blijf roeren tot het een soort vla is geworden. Laat het nog 2 minuten koken en haal het dan van het vuur.

Bereiding:

De banketbakkersroom af en toe roeren tot deze is afgekoeld, het roeren voorkomt dat zich een “vel” vormt.

Schenk wat Alchermes (gemengd met water omdat het anders te sterk is) in een diep bord.

Doop een lange vinger in de Alchermes en leg deze in een schaal. Herhaal dit tot de bodem van de schaal hiermee bedekt is. Bedek dan deze eerste laag met een laagje banketbakkersroom. De eerste laag is nu af. De volgende laag lange vingers wordt gedoopt in de rum of cognac. Zodoende krijgt men twee verschillende gekleurde lagen. Bedek met het restant banketbakkersroom de lange vingers. Zet de schaal minstens 4 uur in de koelkast. De Zuppa Inglese smaakt de volgende dag op zijn best.

Variatie: garneren met slagroom.

Advertenties

5 Reacties to “Zuppa Inglese”

  1. caroline brouwer juli 5, 2012 bij 10:09 am #

    Waar smaakt die Alchermes naar Wilma? Ik ken het niet. Het ziet er overigens zalig uit!
    groetjes, Caroline

    • kookgekwilma juli 5, 2012 bij 10:16 am #

      Dank je! De smaak is moeilijk te omschrijven Caroline, maar ik zal de fles woensdag voor je pakken, dan kan je ruiken.

      Groetjes, Wilma.

  2. ida juli 5, 2012 bij 10:16 am #

    het ziet er super lekker uit!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ideeën voor kerst: Desserts « kookgek wilma - december 9, 2012

    […] Rechtsboven: Zuppa Inglese […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: