Dikke Focaccia

23 Jun

Dit is een erg lekker Italiaans brood voor op een zonnige dag met een glas bubbels of wijn. Er kan beleg op, maar het is ook heel lekker om zo te dopen in een goeie olijfolie met een lekkere Balsamico en grof zeezout.  De beschrijving hieronder is voor 2 kleinere ronde Focaccia’s, maar ik heb al het deeg op een bakplaat gedaan. Met twee kleinere uitvoeringen heb je de mogelijkheid om er één in te vriezen.

Dikke Focaccia

  • 750 gr Italiaanse 00-bloem of tarwebloem, plus eventueel wat extra
  • 15 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist of 25 gr verse gist
  • 1 ½ dl extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 450 gr. handwarm water
  • grof zeezout
  • toefjes rozemarijn (naar keuze)
  • 2 taartvormen, vlaai of pizzavormen van 25 cm doorsnee en 4 cm diep, licht met olie ingevet.

Zeef de bloem en zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de verse gist erin (volg voor gedroogde gist het voorschrift op de verpakking) Voeg ½ dl olijfolie toe en wrijf alles met de vingers door elkaar tot het broodkruim lijkt. Voeg het water toe en meng alles met de hand tot een samenhangend  deeg.

Stort het deeg op een bebloemd werkvlak, was en droog uw handen af en kneed het deeg 10 minuten stevig tot het glad en soepel is. Het moet nu heel zacht zijn (bijna te zacht om te bewerken), maar maak u daar nu niet druk over. Leg het in een met olie ingevette kom, dek het af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het circa 1½ uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.

Neem de folie of theedoek er weer af, druk de lucht uit de deegbal en verdeel hem in 2 stukken. Vorm van elk een bol, rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot twee ronde lappen van ca 25 cm doorsnee en leg ze in de ronde vormen. Laat ze afgedekt met plasticfolie 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ̊C.

Neem de folie of theedoek van het deeg. Druk met uw vingers er tot op de bodem van de vorm in, zodat er diepe deuken in het oppervlak ontstaan. (maak er niet teveel) het deeg zal weer iets inzakken. Besprenkel het heel royaal met olijfolie (circa 5 eetlepels) zodat er kleine plasjes olie in de gaten komen.  Strooi er rozemarijnnaaldjes en een flinke snuf zeezout overheen. Dek de vorm weer af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg in circa 30 minuten tot de rand van de vorm rijzen.

Besprenkel de focaccia’s met water en bak ze 20-25 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Besprenkel de overgebleven olijfolie erover en laat ze op een rooster afkoelen. Eet ze dezelfde dag of laat ze goed koud worden, verpak ze goed en vries ze in. Laat ze voor gebruik ontdooien en verwarm ze verpakt in aluminiumfolie 5 minuten in een hete oven.

Tip:

Doe er reepjes zongedroogde tomaat en plakjes olijf op. Of verse cherry tomaatjes, gehalveerd.

Bron: Pizza, Calzone & Focaccia van Maxime Clark.

2 Reacties to “Dikke Focaccia”

  1. laura augustus 20, 2013 bij 12:44 am #

    Hallo,
    Ik twijfel aan de hoeveelheid olijfolie, in het begin gebruik je maar 0,5 dl.
    Dan hou je nog 1 dl over voor de eindafwerking. Klopt dat?

    • kookgekwilma augustus 20, 2013 bij 7:31 am #

      Klopt! Als je van het deeg twee focaccia’s maakt, gaat er op iedere focaccia 5 el olie. Er ontstaan zo plasjes olie in de kuiltjes. De rest gaat er na het bakken overheen. Als je het te veel vind, kan je natuurlijk ook minder olijfolie gebruiken.
      Gr. Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: