Pizza!

3 Jun

Vandaag stond er pizza op het menu. Dat is hier niets bijzonders, want dat eten we zowat om de week. Een prettige bijkomstigheid van zelf pizza’s maken is, dat ik voor iedereen de gewenste pizza kan maken. Ik moet natuurlijk wel even van tevoren weten wat de gewenste topping is, zodat ik daar rekening mee kan houden bij het boodschappen doen. Sinds een paar jaar beschik ik over een pizzasteen en dat is een enorme aanwinst. Het bakken van een pizza duurt zo’n 8 minuten. De bodem van een op steen gebakken pizza is mooi droog en niet klef. Een aanrader dus! Voor gebruik moet de steen wel minimaal 30-45 minuten voorverwarmd worden op de hoogste temperatuur, maar als de steen goed heet is, is het bakken zo gedaan. Bij de steen kocht ik ook een houten pizzaschep. De pizza wordt op de met bloem bestrooide schep gelegd en daarna gaat er pas de saus en eventuele groenten/vis en kaas erover.  Het is even oefenen om de pizza netjes op de steen in de oven te krijgen, maar eenmaal gewend, werkt ook dat erg prettig. Ik omschrijf hier alleen het deeg en de saus, de topping kan er naar keuze op gedaan worden. Als je mozzarella gebruikt, doe deze er dan halverwege de baktijd op, omdat deze kaas veel vocht bevat. Het is ook heel lekker om als basis alleen tomatensaus en kaas op de pizza te doen en dan na het bakken er nog Prosciutto, rucola en olijven aan toe te voegen.

Basis pizzadeeg (4 pizza’s)

  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 300 gr. warm water
  • 500 gr bloem (of 250 gr Semolina en 250 gr Italiaanse tipo 00)
  • 10 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Doe het warme water  in een kom en roer er de droge gist doorheen. Zeef de bloem met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel en de olijfolie erin. Vermeng alles eerst met een mes met een afgerond lemmet en daarna met de hand tot er een bal ontstaat. Laat de bal dan op een bebloemd werkvlak glijden, was en droog uw handen af en kneed het deeg 5-10 minuten tot het glad en soepel is en glanst. (5 minuten voor warme en 10 minuten voor koude handen) voeg in dit stadium nog geen extra bloem toe – een natter deeg is beter. Wrijf als het te veel plakt niet het deeg maar uw handen in met bloem. Het deeg moet vrij zacht zijn. Kneed er als het echt te zacht is een beetje extra bloem door.

Vorm een mooie bal van het deeg. Leg hem in een met olie ingevette kom, dek deze af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet hem ca. 2 uur op een warme, tochtvrije plaats tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven op z’n warmste stand voor. Verdeel het deeg in 4 ballen en laat deze 10 minuten rusten.

Rol iedere bal uit tot een ronde lap.

Bestrijk de pizza met tomatensaus.

Doe er daarna de eventuele groenten en pizzakaas.  Leg de pizza op een (met bakpapier beklede) bakplaat en bak de pizza af. Baktijd is afhankelijk van de ovenstand, dus goed in de gaten houden.

Pizzaiolasaus  (4 pizza’s)

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • wat verse basilicum
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
  • zout en peper

Verhit de olie in een pan en doe er knoflook en de tomaten bij. Laat alles 5-8- minuten pruttelen tot de saus dik is en glanst. Pureer het met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg de basilicum toe. U kunt deze gladde saus nog enigszins inkoken. Schep hem op het midden van de pizzabodem en spreid het met de bolle kant van een lepel in een rondgaande beweging over de bodem uit.

Advertenties

6 Reacties to “Pizza!”

  1. ninadinners.nl juni 4, 2012 bij 12:22 am #

    Heerlijk! Handig he die pizzasteen, ik ben er ook heel blij mee 🙂

  2. PJ - Zombelina juni 4, 2012 bij 3:33 pm #

    Het bakken doe je ook op de hoogste temperatuur?

    • kookgekwilma juni 4, 2012 bij 3:36 pm #

      Ja, zowel op de steen als op een bakplaat. Alleen duurt het op een bakplaat iets langer. Hangt ook van de oven af….

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stromboli | kookgek wilma - maart 4, 2013

    […] 1 recept pizzadeeg […]

  2. Pizzette al caprino | kookgek wilma - juli 25, 2013

    […] recept pizzadeeg (maak 1 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: