Knoflook/bieslook broodjes van Levine

30 mei

Zoals bekend is bak ik graag brood en vooral van de recepten van Levine. De knoflook/bieslook broodjes stonden al een tijdje op mijn broodbak lijstje, maar het kwam er maar steeds niet van. Dan had ik geen verse bieslook in huis, dan weer geen zelfgemaakte knoflook/kruidenboter. Afgelopen zaterdag kocht ik zowaar een bieslookplant en zondag had ik een flinke hoeveelheid knoflook/kruidenboter gemaakt, dus het feest kon beginnen. Het resultaat was heerlijk. De broodjes kunnen bij soep, maar ook bij een buffet of BBQ.

 • ± 400 gram tarwebloem
 • 5 gram droge gist
 • 260 gram lauwwarme melk
 • 8 gram zout
 • 15 gram zachte ongezouten roomboter
 • gesnipperde bieslook naar smaak

Vulling:

 • klontjes knoflookboter, koud (uit de koelkast)

Om te bestrijken:

 • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk

Meng in de kom van de KitchenAid met de platte klopper (paddle) 200 gram bloem en de gist, voeg de lauwwarme melk toe en klop 2 minuten op hoge snelheid, totdat het mengsel goed gemengd is. Voeg het zout, de boter en de bieslook toe en vervolgens de resterende bloem in gedeelten.

Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg zonodig nog wat bloem of vocht toe.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met ingevet plastic folie. Op kamertemperatuur laten rijzen totdat het in volume verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Stort het gerezen deeg op een licht ingevette werkplek en druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Vet 1 – 2 bakplaten in of bekleed ze met bakpapier/bakmatje. Verdeel het deeg in gelijke stukjes: voor kleine broodjes in stukjes van ongeveer 30 gram, voor grotere broodjes in stukjes van ongeveer 60 gram.

Bol dan ieder stukje deeg op. Leg ze afgedekt weg.

Neem nu weer het eerste bolletje, draai om (‘goede’ kant onder, onderkant boven) druk ieder bolletje plat met de muis van je hand en maak er met je duim een kuiltje in.

Leg in ieder kuiltje een stukje kruidenboter en vouw het deeg dicht. Zorg ervoor dat je de naad goed dichtknijpt, anders loopt de kruidenboter er tijdens het bakken uit. Leg ze op de bakplaat (naad aan de onderkant).

Bedek losjes met ingevet plastic folie of ingevet bakmatje en laat op kamertemperatuur rijzen totdat ze bijna in volume verdubbeld zijn, ongeveer 1 uur. Verwarm intussen de oven op 200 ºC.

Bestrijk ieder broodje met het losgeklopte ei/melkmengsel.

In het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en bruin bakken. Af laten koelen op een rooster.

Bron: Uit de keuken van Levine

Advertentie

2 Reacties naar “Knoflook/bieslook broodjes van Levine”

 1. caroline brouwer augustus 17, 2012 bij 10:55 am #

  Ik ga ze binnenkort maken, Wilma! Ik durf het nu wel aan!

 2. kookgekwilma augustus 17, 2012 bij 10:57 am #

  Hahaha, ik denk dat jij nu wel alles aandurft! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: