Broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes.

18 Mei

Broodbakken vind ik wel heel erg leuk om te doen. Je begint met het kneden van een kleine bol deeg, die na verloop van tijd uitgroeit tot een hele luchtige grote bol. De geur van rijzend brooddeeg vind ik erg lekker. Vandaag heb ik weer broodjes gebakken. Het recept is afkomstig Uit de keuken van Levine. Het zijn heerlijke broodjes die goed te eten zijn bij een kop soep, maar je kan ze ook in een beetje olijfolie dopen.

Olijvenbroodjes

Broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes

Biga (voordeeg):

  • 100 gram tarwebloem
  • 2 gam droge gist
  • 65 gram water, kamertemperatuur (= 65%)

Deeg:

  • alle biga
  • 340 gram water, kamertemperatuur (= 68%)
  • 5 gram droge gist
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 theelepel gerstemoutsiroop (optioneel)
  • 12 gram zout
  • 85 gram zwarte olijven, in stukjes
  • 75 gram gedroogde tomaatjes (op olie), in stukjes

Biga:
Doe de bloem, gist en water in een kleine kom. Goed doorroeren met een houten lepel en met de hand een paar minuten kneden. Vet de kom licht in met wat olie en laat het deeg hierin afgedekt 1 uur op kamertemperatuur staan. Zet het deeg zeker 9 uur in de koelkast. Mijn ervaring is dat deze biga een paar dagen goed blijft.

Deeg:
Haal de biga uit de koelkast en laat een half uur op temperatuur komen. Verdeel in stukjes.

Doe de bloem, gist, water, gerstemoutsiroop en de stukjes biga in de kom van de KitchenAid en roer met een houten lepel of met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Stort het deeg uit op een licht met olie ingevette werkplek, druk uit tot een rechthoek en strooi de olijven en gedroogde tomaatjes erover. Vouw het deeg in 3-en en kneed tot de vulling goed verdeeld is.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt op kamertemperatuur in 1 ½ – 2 uur tot dubbele volume rijzen.

Stort het deeg op een met een beetje bloem bestrooide werkplek en verdeel in 15 – 20 gelijke stukjes. Goed opbollen en verdelen over twee bakplaten. Bestrooi ieder bolletje met een beetje bloem en dek de bakplaten af met plastic folie of een bakmatje.

Laat de bolletjes op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 200 ºC.

Verdeel de bakplaten over de oven (1 in het midden en 1 daarboven of beneden) . Wissel de bakplaten halverwege tijdens het bakken. Bak de broodjes in 20 – 25 minuten gaar en bruin.
Laat ze op een rooster afkoelen. Kunnen goed ingevroren worden.

Advertenties

2 Reacties to “Broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes.”

  1. caroline brouwer augustus 17, 2012 bij 10:56 am #

    Ook deze staan op mijn “to-do-lijstje” !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: