Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas van Levine.

4 Mei

Via Twitter en Facebook had ik kennis gemaakt met Levine. In oktober en november 2011 heb ik bij haar een workshop broodbakken gevolgd. Sindsdien ben ik broodbak verslaafd en heb ik al heel wat broden gebakken. Regelmatig speur ik de site van Levine af voor nieuwe recepten en zo kwam ik op dit recept. Het is heerlijk, luchtig brood en smaakt heel goed bij de courgette-roomsoep. Voor de broodbakkers onder ons, kijk eens op www.uitdekeukenvanlevine.nl Ook voor duidelijke uitleg met foto’s!

Stokbroodmetgedroogdetomaat

Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas

Dit is geen stokbrood in de zin van een echt stokbrood want dat wordt met een ‘voordeeg’ gemaakt en heeft veel langere rijstijden. Dit is meer een ‘gewoon’ brood in de vorm van een stokbrood.

 • 5 gram droge gist
 • 280 gram water, lauwwarm
 • 1 theelepel gerstemoutsiroop (malt syrup) of suiker
 • 1 eetlepel olie uit het potje gedroogde tomaten
 • 200 gram semolinameel
 • 250 gram tarwebloem
 • 8 gram zout
 • 45 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
 • 35 gram gedroogde tomaten op olie
 • 6 gram verse basilicumblaadjes, in reepjes
 • versgemalen peper

Los de gist en de gerstemoutsiroop (of suiker) op in het lauwwarme water, laat ± 10 minuten staan. Voeg het semolinameel toe en laat afgedekt 20 minuten staan. Voeg dan de in stukjes gesneden gedroogde tomaat, de reepjes basilicum, Parmezaanse kaas, een paar draaien uit de molen peper en de helft van de bloem toe. Kneed met de kneedhaak en voeg geleidelijk de rest van de bloem en als laatste het zout toe. In ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg kneden dat van de wanden loslaat.

Overdoen in licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afdekken en op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Op licht ingevette werkplek storten, deeg in 2 stukken verdelen en van ieder stuk een bol maken. Laat deze afgedekt 10 minuten liggen. Vorm er vervolgens een batard van, laat weer 10 minuten liggen. Rol dan het deeg langzaam uit tot de gewenste lengte. Op bakpapier op een pizzaschep, bakplaat of in stokbroodvorm leggen en in ongeveer 60 minuten tot bijna dubbele volume laten rijzen.

Verwarm de oven 30 – 45 minuten voor het einde van de rijstijd voor op 220 ºC. Verwarm een pizzasteen mee. Zet de laatste 15 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven. Heb je geen pizzasteen dan kan je de broden ook op een gewone bakplaat bakken.

Snijd de gerezen broden met een scherp mes of scheermesje in. Schuif de stokbroden op de pizzasteen, giet 1/4 liter kokend water in de braadslede en sluit direct de deur. Trek na 15 minuten het bakpapier onder de stokbroden vandaan, haal de braadslede weg en draai de broden eventueel zodat ze gelijkmatig bruin worden. In ± 25 minuten gaar en bruin bakken.

Af laten koelen op een rooster. Kunnen goed ingevroren worden.

Bron: Uit de keuken van Levine.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: