Chocolademoussetaart

3 Mei

Chocolademoussetaart

Al enige tijd heb ik het kookboek “Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?” van Nigella Lawson in huis en telkens als ik er doorheen blader valt mijn oog op dit recept: de chocolademoussetaart. Bij het zien van de foto loopt het water me in de mond. Vandaag is dan eindelijk het moment gekomen dat ik de taart ben gaan bakken. Hier volgt het recept:

  • ▪ 300 gr pure chocolade
  • ▪ 50 gr melkchocolade
  • ▪ 175 gr boter
  • ▪ 8 grote eieren, gesplitst
  • ▪ 100 gr lichte basterdsuiker
  • ▪ 100 gr fijne kristalsuiker
  • ▪ 1 eetlepel vanille-extract (15 ml)
  • ▪ snufje zout
  • ▪ springvorm van 24 cm
  • ▪ aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ketel water op. Bekleed de binnenkant van de springvorm met bakpapier en de buitenkant met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat er water in het moussemengsel doordringt wanneer je de taart in zijn waterbad in de oven zet. Laat de chocolade en de boter smelten in een magnetron of au bain marie en laat het mengsel afkoelen. Klop in een andere kom de eidooiers en suikersoorten tot een dik, bleek mengsel. Roer er de vanille en het zout en vervolgens het afgekoelde chocolademengsel door. Klop de eiwitten in een grote kom tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Maak het chocolademengsel los door er een flinke klodder eiwit door te roeren en spatel dan luchtig de rest van het schuim erdoor. Giet het moussemengsel in de met folie beklede springvorm die je in een grote braadslee hebt gezet. Giet er zoveel kokend water bij dat de vorm ca. 21/2 cm diep in het water staat. Zet de braadslee met zijn lading heel voorzichtig in de oven. Laat hem daar 50 minuten tot een uur staan. De taart is als het goed is vochtig en mousse-achtig van binnen. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster voordat je de vorm losmaakt. Bestrooi hem desgewenst met poedersuiker.

Het lijkt mij ook erg lekker om deze taart met een bolletje vanille ijs te serveren als dessert.

Advertenties

6 Reacties to “Chocolademoussetaart”

  1. Carolines Blog mei 3, 2012 bij 10:37 pm #

    Het ziet er goddelijk uit!
    Nog een vraagje nu je een eigen blog hebt: Vind je het leuk om mee te doen aan het Foodblogevent? (zie mijn blog).
    groetjes, Caroline

    • kookgekwilma mei 3, 2012 bij 11:41 pm #

      Hoi Caroline, ik wil graag meedoen met het Foodblogevent. Ik heb al een recept, maar dit wil ik eerst even uitproberen en foto’s maken natuurlijk. 🙂
      Groetjes, Wilma.

  2. 'Es' (@EsFactory) mei 4, 2012 bij 9:08 am #

    Gefeliciteerd met je blog! Leuk hoor!

  3. Kelly @ Kell's Kitchen juni 27, 2012 bij 6:52 pm #

    Hi Wilma,

    Bedankt voor je deelname aan het Foodblogevent van juni 2012!

    De taart ziet er lekker uit zeg met die gooey binnenkant!

    Liefs, Kelly

    • kookgekwilma juni 27, 2012 bij 6:54 pm #

      Hoi Kelly,

      Het is ook een lekkere smeuïge taart. Ik hoop dat je nog meer inzendingen krijgt voor de 29e! Succes!

      Liefs, Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: