Ciambella della Nonna

21 nov

Vandaag kwam Caroline van Carolines Blog bij mij om samen te gaan bakken. Natuurlijk dronken we eerst koffie voordat we de keuken in gingen. Als ik bij Caroline kom, heeft zij altijd de heerlijkste taarten om bij de koffie of thee te serveren. Ik kon dus niet achterblijven en heb daarom ook iets lekkers gebakken voor bij de koffie: Ciambella delle Nonna; in het Nederlands Oma’s tulband. In dit recept is gebruikt gemaakt van Giundia. Dit is een Italiaanse hazelnootpasta die ik al eens eerder heb gemaakt voor de Crostata Tiramisù. Ben je in het bezit van een keukenmachine, probeer dit dan eens zelf te maken. Het is niet zo moeilijk, wel erg lekker. Een alternatief is gewone hazelnootpasta.

Ingrediënten:

  • 300 gr bloem
  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter
  • 6 eieren
  • 150 gr hazelnoten
  • 150 gr gianduia
  • 1/2 zakjes bakpoeder
  • boter en bloem voor de vorm
  • zout

Gianduia:

  • 70 gram hazelnoten
  • 100 gram pure chocolade (ik gebruik chocolade met 70% cacao)
  • 90 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 100 gram (geen dl) melk

Verhit ruim water in een pan tot het kookt. Doe ondertussen de suiker in een keukenmachine en maal fijn. Doe er de hazelnoten bij en maal nogmaals tot alles fijn is en er een zachte pasta ontstaat. Doe er de chocolade bij en nogmaals malen. Doe er de melk en de boter bij terwijl de keukenmachine maalt. Verwarm de ingrediënten au bain-marie en roer totdat de chocolade gesmolten is. Laten stollen en bewaren in de koelkast. Goed voor een pot van ongeveer 440 gram Gianduia.

Bereiding:

Klop de boter met de suiker en een snufje zout tot een schuimige massa. Voeg de eieren één voor één toe, blijf met de mixer doorkloppen. Verdeel het beslag in twee gelijke porties. Verwarm de oven voor op 175̊ C. Zeef de bloem en het bakpoeder. Smelt de gianduia, laat hem afkoelen en roer hem door een portie van het beslag. Meng ook de helft van de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor. Hak de hazelnoten grof en besprenkel ze lichtjes met water. Meng de hazelnoten en de resterende bloem en bakpoeder door de andere portie van het beslag. Vet een tulbandvorm goed in met boter en bestuif hem met bloem. Vul de vorm afwisselend met het blanke beslag en het chocoladebeslag. Bak de tulband ca. 1 uur in de oven. Als de cake te donker wordt tijdens het bakken, dek hem dan af met een stuk bakpapier. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker. Als de prikker droog uit de cake komt, is hij gaar. Haal de tulband uit de oven en gelijk uit de vorm. Laat hem op een rooster afkoelen.

Bron: La Cucina Italiana Ovenspecial

About these ads

15 Reacties to “Ciambella della Nonna”

  1. carolinebrouwer november 21, 2012 at 6:08 pm #

    Ik heb hem geproefd en hij is erg lekker. Je proeft echt de hazelnoten!

  2. maaikyzicook november 21, 2012 at 8:19 pm #

    Yum! Ziet er heerlijk uit, Wilma!

  3. Kelsey november 21, 2012 at 10:57 pm #

    Heerlijk! Echt een aanrader. Gelukkig had Caroline niets meegenomen haha!! ( zo hadden wij nog een stukje vanavond )

  4. m.w.d.jacobsen@zonnet.nl november 22, 2012 at 11:25 pm #

    Ik heb een vraagje, Bij de ingredienten voor de cake staat geen chocolade (alleen voor de pasta) In de beschrijving staat wel chocolade? Hoe zit dat, of lees ik er helemaal over heen?

  5. m.w.d.jacobsen@zonnet.nl november 22, 2012 at 11:29 pm #

    Bedankt! Lijkt me erg lekker. Ga m morgen proberen!
    Groetjes Willeke

    • kookgekwilma november 22, 2012 at 11:30 pm #

      Ik heb het gelijk aangepast in het recept. Bedankt voor je reactie!
      Gr. Wilma.

  6. Willeke november 24, 2012 at 4:45 pm #

    Ik heb gister gebakken en hij is heerlijk! Hij ziet er ook mooi uit!!

  7. Margo november 29, 2012 at 8:43 pm #

    Lijkt me erg lekker. Als ik een snelle variant met kant-en-klare pasta wil maken, moet ik die 440 gram haz.pasta aanhouden? Alvast bedankt.

    • kookgekwilma november 29, 2012 at 8:48 pm #

      Hoi Margo, nee hoor, gewoon die 150 gram. Die 440 Gr. is het totaal gewicht van de gianduia als je die zelf maakt, dus daar zou je nog van over houden. Succes met bakken! Gr. Wilma.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ideeën voor kerst: Lekkers uit de oven « kookgek wilma - december 15, 2012

    [...] Rechtsboven: Ciambella della Nonna [...]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 212 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: